• Info til dig under 18 år, som skal starte på Hejmdal (og til dine forældre)

Hejmdal - Ina Victoria Schou Haller
Ina Victoria Schou Haller
Autotiseret psykolog og børnebogsforfatter
Læs historierne om 2 børns og et ungt menneskes oplevelse af et forløb på Hejmdal Privathospital
Hannah 8 år
Holger 8 år
Tilbage til 'Forbered dit barn'

Børn og unge synes tit det er mærkeligt, og nogle gange også skræmmende, at tænke på at skulle starte et forløb i psykiatrien

Måske har du det også sådan, og måske har du en masse spørgsmål, som du gerne vil have svar på, inden du kommer på Hejmdal første gang.
Måske kan dine forældre besvare nogle af spørgsmålene, men sikkert ikke dem alle, og måske har de også en masse spørgsmål, som de gerne vil have svar på. Derfor kan det være en god ide, at du og dine forældre sætter jer sammen og forbereder jer på jeres første besøg hos Hejmdal.

Da alle børn og unge er forskellige, har alle også forskellige ting, som de synes er svære, som de kan være bange for eller kede af. Derfor er det også svært, når vi ikke har mødt dig endnu, præcist at beskrive, hvad der kommer til at foregå under de forskellige møder, som du og dine forældre vil komme til på Hejmdal. Jeg har dog forsøgt at beskrive så præcist, som det er muligt, hvad det betyder, at blive udredt hos Hejmdal. På den måde vil du forhåbentlig kunne genkende nogle ting, når du og dine forældre kommer til Hejmdal.

Inden jeres første møde

Du og dine forældre har sikkert allerede modtaget en invitation med posten, hvor der står, hvornår I skal møde op, og hvem I skal tale med. Med dette brev er der en masse papirer, som dine forældre skal udfylde. Det er mest oplysninger om, hvor du bor, hvor du går i skole, hvor du har gået i børnehave osv. Dine forældre skal også udfylde nogle oplysninger omkring dengang, du var helt lille.

I brevet står der, at I er indkaldt til indledende samtale, testning og tilbagemelding.

Den indledende samtale

Jeres allerførste møde på Hejmdal kalder vi ”indledende samtale”. Her vil du og dine forældre tale med en psykolog eller psykiater, som skal lære dig at kende og forsøge at finde ud, hvorfor du har det svært i nogle situationer. Han eller hun vil stille dig spørgsmål om skolen, vennerne, fritidsinteresser osv. Han eller hun vil også spørge dig, hvad du synes, der er svært.

Det kan være rigtig vanskeligt at tale om det, der er svært og måske særlig svært at tale om med en, som du ikke har mødt før. Men du skal vide at uanset hvad, du fortæller, så har vi hørt noget lignende før. Der er ikke noget, der er for dumt, for mærkeligt eller for pinligt. Vi vil bare gerne lære dig at kende så godt som muligt.

Derudover vil der være en masse spørgsmål til dine forældre, der handler om alt lige fra du lå i din mors mave og op til nu. Dermed vil der være spørgsmål om dengang, du var baby, gik i vuggestue og børnehave, og så vil vi selvfølgelig spørge dine forældre om, hvad de tænker, der er svært for dig, og hvad I har brug for

hjælp til. Vi ved, at der er en masse ting, som du er god til, og dem vil vi også rigtig gerne høre, men for at kunne hjælpe dig og dine forældre bedst muligt, så kommer samtalen til at handle meget om det, der er svært.

hejmdal kontor

Det kan være hårdt at tale om og sidde at høre på, så det er helt i orden, hvis du på et tidspunkt i samtalen har brug for en pause, du kan fx gå en tur med enten din mor eller far, mens vi taler videre med den af dine forældre, der bliver tilbage.

Når samtalen er slut, vil den psykolog eller psykiater, I har talt, med lægge en plan for, hvad der skal ske de næste par gange, du kommer på Hejmdal. I de fleste tilfælde vil I få denne plan at vide med det samme, men der kan være situationer, hvor vi lige skal tænkes os om en ekstra gang, og så vil vi i stedet kontakte dine forældre på et senere tidspunkt med en videre plan. På den måde vil du nogenlunde vide, hvad du skal under dit næste besøg på Hejmdal. Ved afslutningen af samtalen vil I for det meste også få nogle spørgeskemaer med hjem, som I skal udfylde, inden I kommer næste gang. Det kan være skemaer, der skal udfyldes af dig, dine forældre eller en lærer, der kender dig godt.

Undersøgelse og testning
Som sagt er det meget forskelligt, hvilke problemer børn og unge har, når de kommer til Hejmdal. Derfor kan det være svært at sige på forhånd, hvad du skal den eller de gange, hvor du skal til testning på Hejmdal. Når børn eller unge oplever problemer med at følge med i skolen eller med at få venner eller blot være sammen med andre, så kan vi desværre ikke tage et røntgenbillede eller en blodprøve for at finde ud af, hvorfor det er sådan. Derfor beder vi dig deltage i forskellige interviews eller test for på den måde at forsøge at finde ud af, hvorfor disse ting er svære for dig, og hvordan de voksne omkring dig kan hjælpe.

Testning hos os kan eksempelvis bare være, at du og dine forældre skal svare på nogle flere spørgsmål omkring det der er svært, det kan også være, at du skal løse forskellige opgaver fx ud fra spørgsmål eller billeder. Nogle gange skal man også lave tests på en computer. Det er som sagt meget forskelligt, men du og dine forældre vil få at vide, hvad netop du skal efter den indledende samtale, således at I kan forberede jer.
hejmdal samtale

Når du og dine forældre møder til testning, vil det for det meste være en anden psykolog end ham/hende i talte med ved den indledende samtale. Det kan for nogen være lidt svært, at det ikke er den samme, når man nu lige har lært en anden at kende. Det er planlagt sådan, så vi er flere, der kan lære dig at kende, og på den måde er vi også flere til at hjælpe dig og dine forældre.

Den psykolog, du møder til testning, ved de samme ting om dig som den psykiater eller psykolog, du mødte første gang. Det betyder, at du ikke behøver fortælle alt det svære igen, men måske vil du opleve at nogle af spørgsmålene er de samme. Til testning er det nogle gange snakke med både dig og dine forældre, der skal deltage, og nogle gange er det bare dig, og i de tilfælde kan dine forældre vente i venteværelset imens.

Efter testning er der mange, der gerne vil have resultaterne at vide med det samme eller er nysgerrige på, om de svarede rigtig på forskellige spørgsmål. Disse svar kan vi desværre ikke give dig, og det betyder faktisk heller ikke så meget. Det vigtigste er, at du gør det, så godt du kan, for på den måde lærer vi dig bedst at kende.

Tilbagemelding

Tilbagemeldingssamtalen handler om, at vi skal give jer svar på den udredning, vi har lavet. Vi vil fortælle jer, hvad vi har fundet ud af gennem de samtaler, vi har haft med dig og dine forældre og ud fra resultaterne af de tests, som du har lavet. Nogle gange er det bedst, at det bare er dine forældre, der

kommer til denne samtale, da der vil være en masse voksensnak, som både kan være kedeligt, svært at forstå og måske også uvigtigt for dig. Selvfølgelig skal du også have at vide, hvad vi har fundet frem til, men det kan nogle gange være bedst, at det er dine forældre, der fortæller dig dette, eller du kommer ind til en samtale en anden gang. Om du skal med eller ej aftales mellem den psykolog/psykiater, der skal give jer tilbagemeldingen og dine forældre og dig.

Og hvad så?

Når I har været til tilbagemeldingen, vil der nogle gange blive et efterfølgende forløb hos os og nogle gange ikke. I rigtig mange tilfælde vil der skulle ske ændringer over i skolen, så det bliver nemmere for dig i timerne, i frikvartererne eller sammen med vennerne. Dette er heldigvis ikke noget, du behøver tænke over, det er dine forældre og lærere, der skal snakke sammen om det. Nogle gange vil vi også kunne hjælpe jer yderligere, fx ved samtaler med dine forældre og/eller dig. Nogle gange kan det også være, at man kan brug for medicin i en periode på samme måde, som man kan have brug for medicin mod høfeber i nogle perioder. Alt dette snakker vi med jer om til tilbagemeldingssamtalen.

Vi håber, at du og dine forældre har fået svar på jeres spørgsmål og nu føler jer forberedte på, hvad der skal ske, når I kommer til Hejmdal.

Vi glæder os til at møde jer!

Nogle konsultationer kan foregå online via TEAMS. Hvis du ønsker, at konsultationen, ændres til et TEAMS-møde, bedes du skrive det i feltet "Besked".
Linket til TEAMS sendes umiddelbart inden konsultationen starter.
Vi kontakter dig, hvis konsultationen ikke kan afholdes online.

Receptfornyelse foregår via laegevejen.dk/Login. 
Hvis dit login til laegevejen.dk ikke fungerer, så skriv det i feltet "besked", så sender vi et nyt login.

Medicinjustering skal foregå i forbindelse med en medicinkonsultation. Medicintilskud kan søges med tilbagevirkende kraft, spørg din sygeplejerske ved næste konsultaiton.

Du kan måske få svar på dine spørgsmål i vores FAQ

Du kan få svar på dine spørgsmål under næste konsultation. Det er ikke muligt at korrespondere med behandlere via mail eller telefon mellem konsultationer, da det er vigtigt at mødes for at sikre tilstrækkelig grundighed og nærvær i dialogen. 
Skulle der opstå behov for lægehjælp inden næste konsultation, skal du kontakte egen læge eller psykiatrisk skadestue.

Du kan måske få svar på dine spørgsmål i vores FAQ

Upload eller drag-and-drop dine filer via feltet herunder.

Bemærk, at vi sender digital post til mit.dk. Hvis jeres barn er over 15 år sendes digital post til barnets mit.dk.

BEMÆRK - visiterende samtaler til KLINIK FOR SPISEFORSTYRRELSER samt SPISEFORLØB gennemføres i øjeblikket alene i Odense og på Frederiksberg.

Drag and drop files here or Browse

Kopi af din besked sendes med kryptering,
dersom din mailkonto accepterer dette.

Lad os høre fra dig

Vores kompetente medarbejdere sidder klar

qxio-ios-telephone-outline

Du er også velkommen til at ringe direkte til Patientservice